Kamatdöntés – Alig változott a forint árfolyama

Nem változott számottevő mértékben a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamatdöntését követően a bankközi devizapiacon.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén és 18 százalékon hagyta az egynapos betéti kamatot is.
    A kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette, az alsó szélét pedig 12,5 százalékon változatlanul hagyta.
    Az euró jegyzése a bejelentést követően negyedórával 375,40 forint, a dolláré 340,60 forint, a svájci franké pedig 383,70 forint környékén alakult, ami nagyjából megegyezik a bejelentés előtti szinttel.
    A forint reggeli kezdéséhez képest a kora délutáni jegyzés 0,1 százalékos erősödést jelent az euróval és a dollárral szemben, illetve 0,1 százalékos gyengülést a svájci frank ellenében.

MTI

Javulnak az ország mutatói

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a döntést követő sajtótájékoztatón részletesen ismertette a lépés hátterét. Rögtön az elején kifejtette: a Monetáris Tanács az alapkamat mértékén nem változtatott, hiszen az a jelenlegi szinten alkalmas a fundamentális kockázatok kezelésére.

Az elmúlt időszakban jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése, kiárazódtak a szélsőséges forgatókönyvek. Ezért a tanács a normalizációs folyamat részeként a kamatfolyosó szűkítéséről döntött. Ennek megfelelően az overnight betéti kamat szintje változatlanul 12,5 százalék, ugyanakkor a fedezett hitel kamatszintje 25 százalékról 20,5 százalékra mérséklődik

– fogalmazott Virág Barnabás, majd hozzátette, hogy a Monetáris Tanács áttekintette a 2023. április 1-jétől hatályba lépett átalakított kötelezőtartalék-rendszer első eredményeit. „Az átállás gördülékenyen megtörtént”, ezt a következő időszakban is alkalmazza majd a jegybank – írja az index.hu


READ  A vállalatok nagy része vállal önkéntességet, és a munkavállalók is szeretik

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .