Meglőttek egy migránst a bolgár-török határon

Meglőttek egy migránst a bolgár-török határon – jelentette a Politico című európai hírportál kedden holland, francia, angol és német hírforrásokra hivatkozva.

    A 2019-ben alapított Lighthouse Reports nevű holland oknyomozó portál, a Le Monde című francia és a The Times brit napilapok, valamint az ARD német közszolgálati médium által hétfőn nyilvánosságra hozott riport szerint a fiatal szíriai férfira állítólag a bolgár határőrök lőttek rá az Európai Unió külső határán még október 3-án. A szíriai állampolgárt az eset után egy török kórházba szállították.
    A cikk idéz egy igazságügyi szakértőt is, aki szerint a videófelvételen hallható hanghullámok azt bizonyítják, hogy a lövéseket közvetlenül a menekültek felé adták le a határ bolgár oldala felől, 30 méter távolságból.

Mindeközben

Agyonlőttek egy bolgár határrendőrt a bolgár-török határon hétfő este – jelentette be a bolgár belügyminiszter kedden. Az incidens hétfőn este fél kilenckor a határ menti Goljam Dervent falu közelében történt, amikor egy vagy több ismeretlen tettes rálőtt egy járőröző határrendőrre és egy katonára.

2022. 11. 08 24.hu


    Szófia kedden csak annyit ismert el, hogy bolgár határőrök valóban a helyszínen voltak, de tagadta, hogy ők lőtték volna meg a férfit. A bolgár belügyminisztérium közölte: aznap 65 migráns próbált illegálisan átkelni a határon, de nem dördült el lövés.
    Az esetről felvétel is készült, amelyen egy csoport migráns látható, akik köveket dobálnak a határkerítés irányába. Ezt követően lövés hangját hallani, majd egy fiatal férfi összeesik.
    A bolgár belügyminisztérium szerint a videón látható migránsok agresszívak voltak, kárt okoztak egy rendőrautóban, sőt: egy határőr is megsérült.
    Az Európai Bizottság novemberben megdicsérte Bulgáriát határvédelmi erőfeszítéseiért, valamint hogy a balkáni ország képes hatékonyan ellenállni a migrációs nyomásnak.
    Szófia hetek óta panaszkodik, hogy nő a migránsok száma Törökországgal közös határán, emiatt a bolgár határőrséget katonákkal erősítették meg.
    November 8-án egy bolgár rendőrt lelőttek határvédelmi szolgálat közben. A lövés bolgár források szerint török területről érkezett.

READ  Olaszország - A embercsempészek okozták a tragédiát

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .