A horvát államfő megtiltotta, hogy harci repülőgépek repüljenek a horvát városok felett

Zoran Milanovic horvát államfő, a fegyveres erők főparancsnoka kedden parancsban tiltotta meg Robert Hranjnak, a fegyveres erők vezérkari főnökének, hogy katonai repülőgépek repüljenek Zágráb és más horvát városok felett – közölte az elnöki hivatal.

    Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn közölte: felkérte Franciaországot, hogy segítsen a horvát légtér védelmében. Plenkovic kedden meglátogatta a Dubrovnik mellett állomásozó Charles De Gaulle francia repülőgép-hordozót, ezt követően pedig bejlentette: a horvát és francia katonai erők gyakorlatot hajtanak végre a horvát légtérben.


    „A francia Rafale F3R típusú repülőgépek Horvátország feletti repülése a két ország közötti erős stratégiai partnerség és a horvát állampolgárok biztonságának üzenete”

– hangsúlyozta a kormányfő a sajtónak adott nyilatkozatában.
    A horvát MiG-21-es harci gépek és a francia Rafale-ok közösen több horvát város felett is átrepültek a délután folyamán.
    Milanovic ezt követően arra utasította a horvát hadsereg vezérkari főnökét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki és állapítsa meg, kinek a felelőssége a zágrábi lakosok háborgatása, egyúttal megtiltotta, hogy a jövőben harci repülőgépek repüljenek Zágráb és más horvát városok felett.


    Milanovic volt szocialista kormányfő, a Szociáldemokrata Párt korábbi elnöke (SDP) és Plenkovic jobboldali kormányfő, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke közötti nézeteltérések nem újkeletűek, több belpolitikai és külpolitikai kérdésben sem értenek egyet. Az utóbbi időben azonban kiéleződött a vita a hadsereg vezetését illetően is, ami miatt Milanovic többször követelte Mario Banozic védelmi miniszter menesztését, mert szerinte alkalmatlan a feladat betöltésére.

READ  Meghalt Igor Trifonov

További híreink

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .