Orbán – „Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak”

BRÜSSZEL – Hosszas kényeztetés után az Európai Unió vezetői ma már széles körben úgy vélik, hogy egyikük, Orbán Viktor miniszterelnök egzisztenciális fenyegetést jelent az emberi jogok és a jogállamiság mintaképének tartó tömb számára.

A New York Times online oldalán egy hosszú cikk született Orbán Viktor Magyarország miniszter-elnökéről és az elmúlt években tett tevékenységéről, Európába és azon belül az EU-ban kifejtett bomlasztó munkájáról.

Orbán úr az elmúlt évtizedet azzal töltötte – írja az amerikai portál, hogy pazar uniós források segítségével folyamatosan építse „illiberális államát”, ahogy büszkén nevezi Magyarországot. Még akkor is, amikor projektje a tömb hasadékait tágította, nemzeti vezetőtársai többnyire másfelé néztek, és elkötelezték magukat amellett, hogy kimaradnak egymás ügyeiből…

…Az év elején az Európai Bíróság mérföldkőnek számító határozatot hoz arról, hogy az uniónak van-e felhatalmazása arra, hogy a tagországoknak szánt pénzeszközeit a blokk alapértékeinek betartásától tegye függővé. Ezzel lehetővé tenné Brüsszel számára, hogy eurómilliárdokat tagadjon meg azoktól az országoktól, amelyek megsértik ezeket az értékeket….

…Az új határvonal segíthet megoldani egy régi problémát – mit kell tenni a soraiban lévő rossz szereplőkkel –, miközben újakat hoz létre. Nem utolsósorban felkérheti az Európai Bizottságot, a blokk végrehajtó hatalmát, hogy új szintű beavatkozást gyakoroljon a tagállamok ügyeibe.

A lap szerint Orbán Viktor viselkedését szándékosan hanyagolták el, aminek 2015-ben amikor Jean-Claude Juncker akkori EB elnök, a magyar miniszter érkezésekor a kézfogást követően néhány arctaslival jelezte, eddig és nem tovább, miközben “diktátor” jelzővel üdvözölte.

Azóta Orbán Viktor fideszét az EP-n belüli Néppárt is kitette a sorai közül.

Időben figyelmeztették erre a lehetőségre, ha nem áll le pártja azt kockáztatja, hogy kizárják a képviselőcsoportból. 

Egy hónappal újabb választási győzelem után Orbán úr „úgy érezte, hogy szteroidokat szed”, és úgy vágott vissza egy tisztviselő szerint:

„Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak”

A teljes cikket itt lehet elolvasni

NYT

Címlapkép: Laszlo Balogh/Getty Images

Érdekel minket a Te véleményed is

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .