Rezsicsökkentés szigeteléssel, ablakcserével, napelemrendszerrel

Az ősz közeledtével az ingatlantulajdonosoknak óhatatlanul eszébe jut a közelgő fűtésszezon és –számla. Aki rezsicsökentésen töri a fejét, az a jól ismert szigetelés – ablakcsere – fűtéskorszerűsítés mesterhármasával nyerhet a legtöbbet. Ehhez most még pályázati lehetőség is kínálkozik azoknak, akik időben szeretnének belevágni a lakóépületük, társasházuk korszerűsítéséhez, felújításához: legyen az külső szigetelés, ablakcsere vagy napelemrendszer
telepítése.
A palyazat.gov.hu oldalán ugyan a Pest megyei lakosok számára már tavaly kimerült a uniós pályázati lehetőség, de a vidéki lakosság számára még mindig elérhető a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" (GINOP-8.4.1/A-17 kódszám). A pályázati közlemény szerint a hitelprogram keretösszege az eredeti 91,21 milliárd forintról 75,98 milliárd forintra csökkent, vagyis egyre közelebb került
a hitelprogram kimerülése – mondta el Arrasz Imre, a Delta Building Kft. ügyvezető- tulajdonosa. A szakember szerint a nyár sokaknak az ingatlanfejlesztés jegyében telt, így jelentősen megnövekedett például az ablakcsere iránti igény. Ezért érdemes időben lépni, és mielőbb ajánlatot kérni a munkára, még akkor is, ha valaki pályázat nélkül gondolkodik az ablakcserén, hogy ne fusson ki az időből.

A fűtéskorszerűsítés terén egyre nagyobb teret kap a megújuló energia alkalmazása, melynek legnépszerűbb kivitelezése a napelemes rendszerek telepítése. Pásztor Tamás, az Extrico Systems Hungary Zrt. vezérigazgatója szerint nem véletlen, hogy növekszik az érdeklődés a lakóépületek fűtési rendszerének tervezése és korszerűsítése esetében is a napelem hasznosítása iránt. A napelemrendszerek élettartamának és hatékonyságának növekedése, illetve a kedvező pályázati lehetőségek most még vonzóbbá és elérhetőbbé teszik a napelemek kihelyezését és telepítését.

Jó hír, hogy a Magyar Fejlesztési Bank még 2019 őszén számos ponton lazított a családi és társasházi tulajdonosoknak szóló 0%-os energiahatékonysági és megújuló energiás uniós hitel feltételein. Így a pénzügyileg vonzó program keretében 10%-os önrész esetén 0%-os hitel mellett igényelhető forrás többek között a lakóépületek napelem telepítéshez, ablakcsere vagy szigetelés kivitelezéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .