A miniszter reagált az idiótázásra

A kormány számára elfogadhatatlan a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlata, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta.

    A miniszter az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány a magyar családok védelme érdekében extraprofit-különadók kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is.


    A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. A kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel – olvasható a közleményben.


    „A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát”

– írta a gazdaságfejlesztési miniszter.
    Nagy Márton ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását – áll a közleményben.


    A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van.
    A közlemény szerint a kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

A Ryanair vezére nem szűrte meg a véleményét a válaszában és egyenesen idiótának nevezte a jogszabályt és Nagy Mártonnak is felajánlott egy gazdasággal foglalkozó szakkönyvet tanulmányozásra.

A Ryanair szerint több mint ostobaság, hogy a magyar kormány extraprofitadót akar fizettetni a légitársaságokkal, miközben az elmúlt évben rekordveszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt.

O’Leary többek között azt is hozzátette, hogy:

  • „(…) ez a Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy extraprofit-különadót kell kivetni a légiiparra”,
  • „ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat?”.
READ  Külföldről - Tisztelet és Szabadság Párt 8749 szavazatot kapott

Ami színesíti a történetet, hogy a jogszabály inkább ajánlás, mint kötelező érvényű, nem véletlenül „csak” fogyasztóvédelmi eljárást sürget Nagy az ügyben.

A gazdasági miniszter felvette a kesztyűt és reagálásában a következőket írta:

„Bárcsak akkor is ilyen gyorsan születnének meg a légitársaság válaszai, amikor a magyar állampolgárok fordulnak hozzá ügyfélpanasszal. Reméljük, hogy nem ilyen arroganciával kezelik az utasok problémáit, bár a kialakult gyakorlatuk nem túl empatikus a tapasztalatok szerint.”

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .