Navalnij

Elképzelhető, hogy Navalnij nincs már ott ahol eddig be volt börtönözve

Alekszej Navalnij ügyvédei  hétfőn azt közölték, hogy megszakadt a kapcsolatuk a bebörtönzött orosz ellenzéki vezetővel, akiről azt feltételezték, hogy eddig egy Moszkvától 150 mérföldre keletre lévő büntetés-végrehajtási kolóniában raboskodott, de holléte néhány napja ismeretlen – írja a CNN

Az ügyvédek többször is megpróbáltak bejutni két büntetés-végrehajtási telepre, ahol a feltételezések szerint a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő Navalnij tartózkodott – mondta Kira Yarmys szóvivő hétfőn az X-en. Úgy értesültek, hogy a 47 éves férfi nem tartózkodott sem az IK-6, sem az IK-7 büntetés-végrehajtási telepen – tette hozzá Yarmys.

Navalnij politikai előélete

Alekszej Navalnij egy orosz ellenzéki vezető, ügyvéd és politikai aktivista. Ő az egyik legismertebb és legnagyobb hatású kritikusa a jelenlegi orosz kormányzatnak, különösen Vlagyimir Putyin elnöknek. Navalnij a következőket tette ismertté:

Navalnij neve szorosan összefonódott a korrupcióellenes kampányokkal Oroszországban. Ő alapította a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt (FBK), amely számos vizsgálatot folytatott orosz politikusok és üzleti vezetők ellen.

Próbált részt venni a politikai életben, például Moszkva polgármesteri posztjáért indult 2013-ban, de a választásokon nem sikerült győznie. Navalnij számos alkalommal került konfliktusba az orosz hatóságokkal. Többször letartóztatták és bíróság elé állították különböző, gyakran politikailag motivált vádak miatt.

2020 augusztusában Navalnijt Novicsok csoportba tartozó idegméreggel mérgezték meg. Ezt követően Németországban kezelték, ahol később felépült.

2021 januárjában Navalnij visszatért Oroszországba, ahol azonnal letartóztatták. Később börtönbüntetésre ítélték egy korábbi pénzügyi bűncselekmény ügyében, amit sokan politikailag motiváltnak tekintenek.

Navalnij ügye nemzetközi figyelmet és támogatást kapott. Számos kormány és emberi jogi szervezet ítélte el az őt ért bánásmódot és az orosz kormányzat cselekedeteit.

Navalnij tevékenysége és az őt ért atrocitások kiemelik az orosz politikai rendszer problémáit, különösen a szólásszabadság és az emberi jogok területén. A neve ma a politikai ellenállás és a korrupcióellenes harc szimbólumává vált Oroszországban és a nemzetközi színtéren is.

READ  Nagyot bukott Erdogan

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .