A Hableány-ügyben nyomozó hatóság az ügyiratokat megküldte az ügyészségnek

A Hableány-ügyben megküldte az ügyiratokat a nyomozó hatóság a VI. és VII. kerületi ügyészségnek csütörtökön – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok. A Viking Sigyn ukrán kapitányát vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsították meg.
A fővárosi főügyész közlése szerint a nyomozó hatóság csütörtökön biztosította az ügyiratok megismerését az arra jogosultaknak, és az iratokat az érdemi ügyészi döntés meghozatala céljából átadta a VI. és VII. kerületi ügyészségnek.
Az ügyben korábban igazságügyi szakértői vélemény állapította meg, hogy a gyanúsított telefonjáról a baleset időpontját követően adattörlés történt. A telefon további vizsgálata érdekében másik szakértőt is kirendeltek. Az újabb szakvéleményt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda értékelte-elemezte. A rendőrség ez alapján – pár nappal ezelőtt – jelentésében megállapította, hogy az első szakértő a véleményében tévesen állapította meg az adattörlést.
A történtek miatt a fővárosi főügyész az Igazságügyi Szakértői Kamaránál fegyelmi eljárást kezdeményezett.
A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a gyanúsított letartóztatásának egyik oka, a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll, ezért a 30 napon belül elkészítendő vádiratában a kényszerintézkedés fenntartását fogja indítványozni.

Egy másik szakértő is megvizsgálta az ukrán hajó kapitányának telefonját és arra a megállapításra jutott, hogy téves volt az első szakvélemény, nem töröltek adatokat a telefonról. 

Az újabb szakvéleményt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda értékelte-elemezte. A rendőrség ez alapján – pár nappal ezelőtt – jelentésében megállapította, hogy az első szakértő a véleményében tévesen állította az adattörlés tényét. – blikk.hu

A történtek miatt a fővárosi főügyész az Igazságügyi Szakértői Kamaránál fegyelmi eljárást kezdeményezett. Ettől függetlenül Jurij C. marad a börtönben. Viszont az is kiderült, hogy a Viking kapitánya a balesetet követően, rádión rákérdezett a mögötte haladó másik szállodahajó kapitányánál, hogy lát-e valamit a vízben? A válasz a következő volt:

 “nem lát semmit, csak egy villogó mentőgyűrű halad el mellettük”. 

Ezzel szemben az Idun orrkamerájának felvételein látszódtak a dél-koreai turisták – mondta el a lapnak Balogh Szabolcs, a katasztrófában elhunyt magyar matróz családjának jogi képviselője.

READ  Megtalálták az egyik magyar turista holttestét Malorcán

Mindemellett azt Balogh Szabolcs a lapnak hangsúlyozta, hogy a szakértők összességében továbbra is a Viking Sigyn kapitányának felelősségét állapították meg a katasztrófa tekintetében, aki hibásan mérte fel a helyzetet és egy “stop manőverrel” elkerülhette volna a balesetet.

A Hableány május 29-én süllyedt el, kevéssel este 9 előtt. A fedélzetén 33 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet utazott. A katasztrófát csupán heten élték túl, egy embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .