Ömlik a fekália a Dumába. Legálisan

Az index.hu-t kereste meg egy budapesti Facebook csoport vezetője. Csoportjában a következőt írja:

Nagyobb esőzések idején tisztítatlanul ömlik a Dunába a szennyvíz a békásmegyeri szivattyútelepnél, az FCSM pedig sosem jelezte ezt sem a nyilvánosság, sem az önkormányzatok felé.!…..

Fontos tisztázni, hogy a Duna vize száraz időszakban tökéletesen tiszta, de nem elfogadható, hogy akár csak átmenetileg, esőzések idején ilyen szennyezések történjenek! Záportározót kell építeni, az ennek előkészítéséhez szükséges forrást pedig a Főváros 2020-as költségvetésének biztosítania kell!
Az elmúlt heteket azzal töltöttük, hogy feltárjuk a szennyezés forrását, gyakoriságát és a megszüntetés lehetséges módját. Volt, hogy éjszaka rohantuk ki egy nagyobb vihar idején a partra, hogy felvételekkel tudjuk bizonyítani a gusztustalan problémát a hatóságok felé.
Az ügynek országos jelentősége is van, mivel a hazai szabályozás szerint nem számít környezetszennyezésnek, ha egy egységnyi szennyvízhez két egységnyi esővíz keveredik és így ömlik be a Dunába. Azaz nemcsak Békásmegyeren, hanem számos más helyen is fejlesztések kellenek ahhoz, hogy természetes vizeink tisztaságát meg tudjuk óvni! Csak Budapesten 70 helyen folyhat időnként kisebb-nagyobb mennyiségű szennyvíz a Dunába!

  • Évek óta ömlik a szennyvíz a Dunába esőzések után Békásmegyernél és vonul végig egész Budapesten, fedezte fel néhány civil a nyáron.
  • A szennyezésnek nem csak a mérete sokkoló, hanem az is, hogy a Főváros és Óbuda önkormányzata nem is tudott a vélhetően évtizedek óta folyó szennyezésről.
  • A Főváros vizsgálja, hogy megépítsék-e azt a tározót, ami mentesíti a Dunát a Békásmegyeri lakótelepről, Csillaghegyről és Budakalászról ömlő, csapadékvízzel keveredett szennyvíztől.
  • Mint kiderült, további 70 kisebb-nagyobb szennyvíz beömlés van még Budapesten.


Nem nyomozásra, hanem vízitúrára indult egy társaság a Római-partról egy nyár közepi vihar után. A Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoporton szerveződő társaság körül az idilli Duna váratlanul gyomorforgató helyszínné változott.

Ürülék, pelenkák, betétek, műanyaghulladék, mindenféle szemét kavargott a vízben a résztvevők beszámolója szerint

– írta le a helyzetet az Indexnek a csoport egyik tagja, Spät Judit.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.