Szétválasztott sziámi ikrek – Rabeyán sürgős műtétet kellett végezni

A 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született bangladesi ikerpár egyik tagján, Rabeyán sürgős műtétet kellett elvégezni, hogy a 2020 októberében történt koponyarekonstrukciót követően felmerült idegsebészeti és plasztikai sebészeti természetű problémáit egy újabb műtéttel megoldják az orvosok – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az MTI-vel.

    Mint írták, az alapítvány szervezésében ezúttal az alapító, Pataki Gergely sebész és plasztikai sebész, illetve az indiai származású német idegsebész és plasztikai sebész professzor, Kartik G. Krishnan utazott Dakkába, hogy a bangladesi idegsebészekkel együtt elvégezzék Rabeyán a szükségessé vált újabb koponya- és lágyrész-helyreállító beavatkozást. A március 7-én elvégzett műtét a terveknek megfelelően sikerült, a gyermek állapota stabil, még további speciális kezelések várnak rá.
    Jelenleg az öt és féléves ikrek Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatának negyedik szakasza zajlik a rekonstrukciós műtétekkel és a folyamatos rehabilitációval.
    A műtétet követően az orvosok megvizsgáltak néhány, az alapítvány májusban esedékes bangladesi missziója során operálandó gyermeket is, ezzel is elősegítve a nyáron esedékes misszió munkájának hatékonyságát.
    Az alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. A 2019 augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.
    Az ikrek szétválasztásuk után másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén, 2021 márciusában pedig hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába.

READ  Kína: A járvány az olaszoktól indult

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .