Románia amerikai atom vállalattal tárgyal

 A román kormány az amerikai Last Energy amerikai vállalattal tárgyalt egy kísérleti jelleggel felállítandó, moduláris atomreaktor üzembe helyezéséről, amely az ország déli részén, Mioveniben épül meg – jelentette be Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerdán.

    A kormány közleménye szerint az amerikai vállalat kisméretű, 20 megawattóra (MWH) villamosenergiát termelő moduláris atomreaktorokat gyárt. Hozzátették, hogy ez a projekt kiegészíti a már bejelentett beruházásokat, amelyek moduláris atomreaktorok telepítésére irányulnak.


    Ciuca a szerdai kormányülés előtt közvetített nyilatkozatában elmondta, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy két éven belül az amerikai cég üzembe helyezze ezt a moduláris atomreaktort, amely az eredmények függvényében később bővítheti a teljesítményét. Rámutatott: mindez arra irányul, hogy Románia elérje az energetikai függetlenséget. Hozzátette: addig is az azonnali intézkedésekre összpontosítanak.


Mi is az a moduláris reaktor?

Moduláris reaktorja az első ilyen reaktor, amely elnyerte az Amerikai Egyesült Államok nukleáris szabályozási hatóságának tervjóváhagyását.
A szabályozási szempontból nagy jelentőségű jóváhagyás birtokában a NuScale megkezdte az SMR technológiájának ebben az évtizedben való piaci megjelentetését célzó munkát.

bussineswire.com    Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Oltenia hőerőműnél lehetőség van arra, hogy viszonylag rövid időn belül még egy turbinát üzembe helyezzenek, ami 300 MWH-val növeli meg a termelési kapacitást, a Marosvásárhely melletti radnóti új hőerőműnél is reményeik szerint sikerül befejezni a munkálatokat az év végéig, így ott is legalább 210 MWH-val növelhető a villamosenergia-termelési kapacitás.


    Románia és az Egyesült Államok tavaly novemberben írtak alá kereskedelmi partnerségi megállapodást kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítéséről. Az egyezmény a moduláris atomreaktorok meghonosításával próbálkozó amerikai NuScale Power és a román Nuclearelectrica állami vállalat között jött létre. Ennek értelmében Európában az első ilyen moduláris atomreaktor Romániában épülne meg 2028-ig.

READ  A holland kormány ismét bocsánatot kért

További híreink

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .