A háború megelőzhető lett volna, de az amerikaiak nem tettek semmit

Joe Biden szenátor már 1997-ben tudta, hogy a NATO bővítése – amelyet támogatott is – végül ellenséges orosz reakcióhoz vezethet – állítja a Consortium News. 

Szerinte a NATO további, keleti irányú bővítése talán az egyetlen dolog, ami egy katonai válaszlépést szítana orosz részről.

Az MSNC véleménycikke meglepő állításokat tartalmaz egy korábbi magas szintű CIA-elemzőtől.

 „A választás, amellyel Ukrajnában szembesültünk – és itt szándékosan múlt időt használok – az volt, hogy Oroszország a tárgyalóasztalnál vagy a csatatéren vétózza meg a NATO ukrajnai szerepvállalását”,

nyilatkozta George Beebe, a CIA volt Oroszország-elemzési igazgatója. A CIA-s Beebe szerint

„mi úgy döntöttünk, hogy a vétó a harctéren történjen, remélve, hogy Putyin vagy visszafogja magát, vagy a katonai művelet kudarcot vall.”

A cikk még hosszan sorolja azokat a szakértőket, köztük Thomas Friedmant, akik szerint a hidegháború utáni időszak leginkább elhibázott projektje volt a NATO terjeszkedése keleti irányban – adta hírül korábban a Makronóm
Az amerikai szerző szerint Putyin elítélendő és pusztító, civileket is célzó csapásai mögött igenis ott van az amerikai felelősség, mert mindez megelőzhető lett volna.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .