Az izraeliek ukrajnai rokonai is beléphetnek az országba

Megosztás

Azok az ukrán menekültek, akiknek rokonai élnek az országban – akárcsak a „hazatérési törvénnyel” letelepedni érkező zsidó felmenőkkel rendelkezők és a menekültkvóta keretében érkezők -, szintén beléphetnek három hónapos tartózkodásra Izraelbe – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

    Ajelet Saked belügyminiszter vasárnap, a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a zsúfolt reptéri várakozást felszámolták, az Ukrajnából érkező, zsidó felmenőkkel nem rendelkezőket ügyük elbírálásáig szállodákban helyezik el, és egyelőre három hónapra befogadnak mindenkit, akinek élnek rokonai Izraelben.
     „A zsidó népet üldözték, értjük, mit jelent menekültnek lenni. Megnyitjuk a szívünket és a kapukat olyanoknak is, akikre nem vonatkozik a +hazatérési törvény+, vagyis nincs zsidó nagyszülőjük” – mondta Saked.


    „Ám ezt korlátok között kell tartani, nem nyithatjuk meg mindenki előtt a kapukat”

– tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy Izrael a lakosságához mérten eleve különösen sok menekültet fogad be a „hazatérési törvény” nyomán.
    Az Ukrajnával korábban megkötött egyezmény alapján Izrael mindenkit befogad, akinek rokonai élnek az országban, a menekültkvótán felül is, ehhez a már Izraelben élő rokonoknak alá kell írniuk, hogy náluk lakhatnak – ismertette az új rendelkezést.

Szponzorált tartalom következik


      A rokonoknak egyelőre három hónapra biztosítják a látogató-tartózkodási engedélyt. „Mindannyian reméljük és imádkozunk érte, hogy néhány hét múlva véget ér ez a szörnyű háború” – fogalmazott Saked.
      Korábban a 12-es tévében súlyosan bírálták a kormányt, mert napokig a reptéren voltak az Ukrajnából érkezett menekültek, amíg elbírálták kérelmüket. A már régebben, látogatóvízumuk lejárta után is Izraelben maradó ukránok miatt már szinte teljesen betelt ugyanis az ötezer emberre vonatkozó ukrán menekültkvóta. A kormány hétfői ülésén megvitatja a kvóta növelését.


      „Izrael felelőssége a gondoskodás a tömegesen érkező új bevándorlókról, naponta több százan érkeznek, hogy letelepedjenek”

  – hangsúlyozta Saked, azokra utalva, akik a hazatérési törvény alapján jöttek Izraelbe, amely szerint az ország mindenkit befogad, aki igazolni tudja, hogy legalább egy nagyszülője zsidó.
      A ynet szerint az utóbbi két hétben 3500 új bevándorló érkezett Izraelbe, mintegy kétezren közülük Ukrajnából, 1500-an pedig Oroszországból kérték az izraeli állampolgárságot.
      Vasárnap mintegy négyszázan értek földet Tel-Avivban Ukrajnából, és hétfőn újabb 600 bevándorlóra számítanak, akik már a repülőtéren felveszik az állampolgárságot, valamint a befogadási minisztérium szakemberei gondoskodnak szállásukról, ellátásukról és nyelvtanulásukról a következő fél évre.
      Az egyes számú terminálon 24 órás ügyeletben foglalkoznak a bevándorlókkal, azokkal is, akik nem a Lengyelországból vagy Moldovából jövő szervezett bevándorlójáratokkal, hanem más városokból, egyénileg utaztak Izraelbe.
      A katonai rádióban több, főként a Negev-sivatagban és Galileában található település polgármestere azt nyilatkozta, hogy örömmel várják az érkezőket, városukban lakhatást és munkalehetőséget is biztosítanak nekik.

  READ  A német támogatná, meg nem is az ukránokat

  Vélemény, hozzászólás?

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .