USA Kínával is elszámolna

Az Egyesült Államok szerint Kínának következményekkel kell szembenéznie, ha segít Oroszországnak elkerülni a szankciókat Ukrajna elleni inváziója során.

Meg nem nevezett amerikai tisztviselők állítólag több hírügynökségnek azt mondták, hogy Oroszország katonai segítségnyújtást kért Kínától, miután megkezdte az inváziót.

A kínai külügyminisztérium dezinformáció terjesztésével vádolta meg az Egyesült Államokat. Oroszország tagadta, hogy katonai segítséget kért volna Pekingtől.

Az eszmecserére még azelőtt került sor, hogy a legmagasabb rangú amerikai és kínai tisztviselők találkoztak Rómában.

Amerikai sajtóorgánumok washingtoni tisztségviselőkre hivatkozva azt állítják, hogy Oroszország az elmúlt napokban kifejezetten katonai felszerelést kért Kínától, beleértve a drónokat is.

A CNN-nek adott interjújában Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy

„közvetlenül, kommunikálnak Pekinggel, hogy a szankciók elkerülésére irányuló nagyszabású erőfeszítéseknek vagy Oroszország támogatásának következményei lesznek”.

„Nem engedjük meg, hogy ez előrehaladjon, és hogy mentőövet jelentsen Oroszország számára ezektől a gazdasági szankcióktól, amelyeket bármely országtól, bárhol a világon sújtanak”

– mondta.

Hozzátette: míg az Egyesült Államok úgy véli, hogy Kína tisztában volt azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető „tervez valamit” az invázió megtörténte előtt, Peking „lehet, hogy nem értette meg ennek teljes mértékét”.

Arra a kérdésre, hogy tisztázni tudja-e, hogy Kína kapott-e katonai segítségkérést Oroszországtól, Zhao úr azt mondta, ez „álhír”, de nem tagadta közvetlenül. Hozzátette, hogy Kína álláspontja mindig is következetes volt, és Kína konstruktív szerepet játszik a tárgyalások előmozdításában.

Az EU és az USA segít Ukrajnának, Kína segít Oroszországnak; ha ez így megy, akkor ez egy olyan elhatárolás, amely az ukrajnai háborút még inkább következményessé teszi.

Via bbc.com

READ  Az orosz-ukrán rakéta incidens margójára

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .