Fél nap alatt több eső esett Olaszországban, mint nálunk egész évben

Az olaszországi Rossiglione városban mértek háromnegyed méternyi esőt – egészen pontosan 74 centit – 12 óra alatt. Az elmúlt évszázad adataiban nem található hasonló mennyiségű csapadékról adat sehol Európában.

Az esőzéseket egyébként heves szélviharok is kísérték nem csak Genova megyében, ahol a város található, hanem szerte Olaszországban, és még Szicíliában is, és bizony sok helyen okozott villámárvizeket. Víz alá kerül Velencében a Szent Márk tér is.

Az esős-viharos időjárást egy olyan ciklonrendszer okozza, amelyt a jövőben egyre többször megtapasztalhatunk szerte Európában, „köszönhetően” a klímaváltozásnak.

Érdekességképpen.

Magyarországon az éves átlagcsapadék 6-800 mm. Viszont van a világnak egy olyan régiója, ahol ennek a sokszorosát mérik évente.
Az indiai Mawsynramban évente 13 200 milliméter eső esik, de volt olyan év (1985), amikor elérte a 26 000 millimétert is. Az év 365 napjából általában 361 napon át esik az eső.
És most képzeljük el mindezt!

READ  Szerinted lehet?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .