Fél nap alatt több eső esett Olaszországban, mint nálunk egész évben

Megosztás

Az olaszországi Rossiglione városban mértek háromnegyed méternyi esőt – egészen pontosan 74 centit – 12 óra alatt. Az elmúlt évszázad adataiban nem található hasonló mennyiségű csapadékról adat sehol Európában.

Az esőzéseket egyébként heves szélviharok is kísérték nem csak Genova megyében, ahol a város található, hanem szerte Olaszországban, és még Szicíliában is, és bizony sok helyen okozott villámárvizeket. Víz alá kerül Velencében a Szent Márk tér is.

Az esős-viharos időjárást egy olyan ciklonrendszer okozza, amelyt a jövőben egyre többször megtapasztalhatunk szerte Európában, „köszönhetően” a klímaváltozásnak.

Érdekességképpen.

Magyarországon az éves átlagcsapadék 6-800 mm. Viszont van a világnak egy olyan régiója, ahol ennek a sokszorosát mérik évente.
Az indiai Mawsynramban évente 13 200 milliméter eső esik, de volt olyan év (1985), amikor elérte a 26 000 millimétert is. Az év 365 napjából általában 361 napon át esik az eső.
És most képzeljük el mindezt!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .