A Rába nem fizet osztalékot

Megosztás

A Rába Nyrt. nem fizet osztalékot, eredménytartalékba helyezték a cég 2021-ben elért eredményét – közölte a vállalat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

    A közlemény szerint a Rába Járműipari Holding Nyrt. szerdán tartotta éves rendes közgyűlését, ahol elfogadták a társaság 2021-re vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint összeállított egyedi és konszolidált pénzügyi kimutatásait.
    Az egyedi beszámolót 21,566 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 348,331 millió forint átfogó eredménnyel, a konszolidált beszámolót pedig 45,156 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 1,28 milliárd forint átfogó eredménnyel hagyta jó a közgyűlés.
    A Rába csoport szerdán az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott, hogy a vállalat az egymás után felmerült nehézségek, mint a beszerzési források folyamatos bizonytalansága és az egész Európát megrendítő energiapiaci válság ellenére sikeres üzleti évet zárt tavaly.
    A pandémia okozta keresleti sokk után a vállalat sikeresen reagált a gyorsan élénkülő vevői megrendelésekre. Figyelemre
méltó volt a társaság operatív eredményessége, ami közel 2 milliárd forintos szinten realizálódott, az árbevétel-arányos üzemi eredmény szintje így 4,3 százalékot ért el. A készpénztermelési képességet illetően a Rába 4,387 milliárd forint EBITDA szintű nyereséget termelt, aminek termelési hatékonysága az iparági átlagnak megfelelő szintet, 9,4 százalékot ért el – ismertették.
    A közleményben kifejtik: a drasztikusan növekvő energia- és alapanyagárak minden gazdasági szereplőt komoly kihívások elé állítanak, és ez igaz az energia- és acéligényes járműiparban dolgozó vállalatokra, így kiemelten a Rába Csoportra is. Az eredményesség megőrzése érdekében a társaság most is a gyártási folyamatok, valamint a technológia hatékonyságjavításán dolgozik. Kiemelt cél, hogy a negatív hatásokat mielőbb semlegesítse azáltal, hogy a költségek növekedését az értékesítési árakban is érvényesíti.
    A 125 éves járműipari tapasztalattal rendelkező Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a Futómű, az Alkatrész és a Jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK országok és az Amerikai Egyesült Államok.
    A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A Rába részvényei szerdán 0,78 százalékos erősödéssel 1300 forinton zártak. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1620 forint, a legalacsonyabb 1170 forint volt.

READ  Veszélyben a közös német-magyar gazdasági sikertörténet

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .