Idén 172. alkalommal emlékeztek az aradi vértanúkra Újpalotán

Az önkormányzat még a 2000-es évek elején az Aradon kivégzett tábornokokról (gróf Dessewffy Arisztidről, Kiss Ernőről, Pöltenberg Ernőről, Aulich Lajosról, Damjanich Jánosról, gróf Vécsey Károlyról és Nagysándor Józsefről) elnevezett rákospalotai utcákban egy-egy táblát állíttatott, melyeket a Nemzeti Gyásznap alkalmából minden évben megkoszorúznak.

A tábornokok kerületi emlékhelyei közül a legtöbb figyelmet az örmény származású Kiss Ernőé kapja, köszönhetően a XV. Kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzatnak és elnökének, Nuridsány Zoltánnénak, aki minden évben összejövetelt szervez a mártírhalált halt katona emléktáblájánál.

Fotó: XV Média, Vargosz

Idén október 5-én az esemény egybeesett a magyar örmények erdélyi bejövetelének 350., 400. és 420. évfordulójával, mely előtt a Fővárosi Örmény Önkormányzat rangos programsorozattal tiszelget.

A rákospalotai utcában található Kiss Ernő emléktáblát a Hartyán Általános Iskola növendékei gondozzák, akik idén is részt vettek az ünnepségen. A diákok műsora mellett a koszorúzások sem maradtak el.

Az önkormányzattól Cserdiné Németh Angéla polgármester, Tóth Imre alpolgármester és Deschelák Károly önkormányzati képviselő helyezték el az emlékezés virágait. Az eseményen részt vett a XV. kerületi és a Terézvárosi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a XV. kerületi horvát kisebbség képviselői is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .