A spanyol legfőbb ügyész nyomozást rendelt el a nemzetközi humanitárius jog vélt orosz megsértése ügyében

Előzetes vizsgálati eljárás megindítását rendelte el a spanyol legfőbb ügyész a nemzetközi humanitárius jog Oroszország általi súlyos megsértése ügyében az ukrajnai háborúban – jelentette be keddi közleményében a főügyész hivatala Madridban.

    „Az Ukrajna szuverén nemzete által elszenvedett agresszió nem csak indokolatlan háborús cselekmény, (…) hanem a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértését is eredményezi” – hangsúlyozta Dolores Delgado legfőbb ügyész.
    A közlemény szerint a spanyol központi büntetőbíróság főügyészére bízott vizsgálat bizonyítékokat gyűjt a nemzetközi humanitárius jog megsértésére, és ezek az adatok a segítségnyújtás eszközei lehetnek az ukrán hatóságoknak, vagy más, háború által érintett és hasonló helyzetben lévő országoknak. Az információk felhasználhatók lehetnek egyéb, akár nemzetközi eljárásokban is.
    A legfőbb ügyész emellett azzal is indokolta a vizsgálati eljárást, hogy az ukrajnai háború áldozatai között spanyol állampolgárok is lehetnek.
    „Az Oroszországi Föderáció és vezetői cselekedeteinek nincs helyük semmiféle körülmények között” – fogalmazott közleményében a főügyészi hivatal, amely szerint a spanyol igazságszolgáltatás az egyetemleges igazságszolgáltatás elve alapján jogosult a „nemzeti határain kívül történt bűncselekmények” ügyében vizsgálódni a spanyol törvényeknek megfelelően.
     A spanyol bejelentést órákkal azután hozták nyilvánosságra, hogy a német igazságügyi miniszter, a Passauer Neue Presse című lapnak azt nyilatkozta: az európai igazságügyi miniszterek egyetértettek abban, hogy dokumentálni kell az Ukrajnában esetlegesen elkövetett háborús bűncselekményeket.
    A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a múlt héten jelentette be: nyomozói útnak indultak az ukrajnai régióba, hogy megkezdjék a lehetséges háborús bűnök adatainak összegyűjtését. A
vizsgálatot 39, a Római Egyezményhez csatlakozott ország – köztük Németország, Nagy-Britannia és Georgia – felkérésére indították el.

READ  Sojgu: hat HIMARS és öt Harpoon rakétaindítót semmisített meg az orosz hadsereg

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .