MNB: a bankrendszer tartalékai bőven meghaladják az előírt szintet

Januárban a hitelintézetek tartalékszámláinak havi átlagállománya 2449,8 milliárd forintra csökkent a decemberi 2800,5 milliárdról; a legfrissebb adat az előírt kötelező tartalékszintet 112,2 milliárd forinttal haladja meg – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnapján.

    A jegybank adatai szerint a forgalomban lévő készpénz átlagállománya az év elejei szezonalitásnak megfelelően csökkent, 8214 milliárd forintra a decemberi 8411 milliárd forintról.
    A bankrendszer forintlikviditása nőtt, ami elsősorban a jegybanknál elhelyezett egynapos betétek átlagállományának növekedésére vezethető vissza. A hitelintézetek egynapos betétei 6647 milliárd forintra nőttek januárban, decemberhez képest 1997 milliárd forinttal.
    A külföldi követelések havi átlagállománya 914,8 milliárd forinttal 17 006 milliárdra nőtt januárban; a hitelintézetekkel kötött eurolikviditást nyújtó swapok januári lejárta, a deviza államkötvény-kibocsátás és az Európai Bizottságtól érkező transzferek is növelték a hó végi állományt.
    A külföldi kötelezettségek átlagos állománya az év első hónapjában 351,6 milliárd forinttal 5556 milliárd forintra esett vissza – olvasható az MNB tájékoztatójában.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .