Ukrán háború – orosz olajból harcolnak az ukránok?

Egy német elemző szerint az ukrán hadsereg orosz olajból finomított üzemanyaggal harcol, amit leginkább Magyarország és Törökországtól vásárol.

Oroszországból importált és később feldolgozott olajjal működik az ukrán tankok zöme, és ezt Kijev javarészt Magyarországtól és Törökországtól vásárolja meg. Ukrajna harcképessége ezáltal jelentős mértékben a Magyarországtól érkező üzemanyagimporttól függ – írja a német Handelsblatt című lap.

Mindkét országra igaz, hogy elsősorban Oroszországból importált nyersolajat dolgoz fel a finomítóiban, és az abból készített üzemanyagtermékeket exportálja. Tehát az ukránok – közvetve – orosz olajjal működtetik a hadseregüket.

A Handelsblatt cikke szerint ebben a Mol Nyrt. sokat segít, ugyanis a magyar vállalat 

AZ ELMÚLT FÉL ÉVBEN GYAKORLATILAG MEGDUPLÁZTA AZ UKRAJNÁBA IRÁNYULÓ EXPORTJÁT.

Bár a magyar MOL- csoport és a török ​​ukrajnai beszállítók piaci pozíciója korábban viszonylag jó volt, az ukrán vámhatóságok csak a közelmúltban számoltak be az import érzékelhető növekedéséről. A magyar államhoz szorosan kötődő MOL ásványolajipari társaság az elmúlt fél évben megduplázta eladásait Ukrajnában.

Mivel a MOL nagy hányadban szerez be orosz olajat, Ukrajna hadigépezetét most elsősorban ezzel kell ellátni. Ugyanakkor azok a cégek, amelyek nem Oroszországból szerzik be nyersanyagaikat, veszítenek piaci részesedésükből Ukrajnában, mert a MOL versenyelőnyben van a többi európai olajtársasággal szemben. A magyar csoport külön európai uniós engedéllyel rendelkezik, hogy továbbra is orosz olajjal láthassa el finomítóit.

Ha érdekel a téma csoportja


READ  Nem kevesebb, mint 83 rakétát lőttek ki az oroszok Ukrajnára

További híreink

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .