OMSZ állásfoglalás

A kormány – mert az – az augusztus 20-ai tűzijáték elmaradásának okát az OMSZ munkájában látta, ezért annak két vezetőjét Palkovics leváltotta. Az OMSZ állásfoglalása az ügyben a Szolgálat Facebook oldalán is olvasható, most mi is leközöljük.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem SZAKMAI háttérintézmény.

Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát.

Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ. A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

A fenti állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi vezetőinek nevében adtuk:

Szűcs Mihály – nemzetközi elnökhelyettes

Papp Gabriella – főosztályvezető

Gaál Áron – osztályvezető (ov.)

Berényi Lívia – ov.

Buránszkiné Sallai Márta – ov.

Löwinger Endre – ov.

Balogh Éva – ov.

Hodossyné Rétfalvi Rita – ov.

Konkolyné Bihari Zita – ov.

Dézsi Viktor – ov.

Bötkös Tamás – ov.

Lábó Eszter – ov.

Steib Roland – ov.

Kis-Kovács Gábor – ov.

Csonka Tamás – ov.

Szépszó Gabriella – ov.

Címlapfotó – Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs megbeszélése – Fotó: Kovács Zoltán / Facebook

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Most ezt találták ki
  by Budapest on 2023-09-24 at 08:35

  Megszüntetné néhány szakmához a kötelező szakvégzettséget az illetékes minisztérium – írja a nyugat.hu. A tervezetről társadalmi egyeztetést kezdeményezett a kormányzat, szeptember 22-ig várják az állampolgári észrevételeket. Újabb válasz érkezhet a A Most ezt találták ki bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Szeptember végétől már az új helyen rendelhetnek a Szent Margit Rendelőintézetben lévő házi gyermekorvosok
  by Budapest on 2023-09-21 at 13:02

  Várhatóan szeptember 29-től már az önkormányzatunk által felújított, új intézményben rendelhetnek a jelenleg a Csobánka tér Szent Margit Rendelőintézetben lévő házi gyermekorvosok. A Víziorgona utca 8-as számú, önkormányzati tulajdonú épület A Szeptember végétől már az új helyen rendelhetnek a Szent Margit Rendelőintézetben lévő házi gyermekorvosok bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Az Ősz beköszöntése: teraszok fedése a kényelemért
  by Budapest on 2023-09-20 at 15:01

  Az ősz beköszöntése nem csak a hűvösebb időjárást és a lehulló leveleket hozza magával, hanem azt is, hogy kevesebb időt tudunk tölteni a kertben vagy a teraszon. Azonban nem kell, A Az Ősz beköszöntése: teraszok fedése a kényelemért bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Csöre Gábor megmentése
  by Budapest on 2023-09-18 at 19:25

  Az Alza manó fogságából szeretnék megszabadítani Csöre Gábort, és ennek érdekében eseményt szerveznek szeptember hatodikára a Várba, a Karmelita kolostorhoz. Itt az ideje megszabadítani Csőre Gábort a démoni entitástól, mely A Csöre Gábor megmentése bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon
  by Budapest on 2023-09-18 at 18:48

  Hiába van lakat alatt a korrupcióval megvádolt végrehajtó király, belül nem változott semmi. Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon. Az ingatlanok egész összértéke több A Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

19210cookie-checkOMSZ állásfoglalás

Vélemény, hozzászólás?