OMSZ állásfoglalás

Megosztás

A kormány – mert az – az augusztus 20-ai tűzijáték elmaradásának okát az OMSZ munkájában látta, ezért annak két vezetőjét Palkovics leváltotta. Az OMSZ állásfoglalása az ügyben a Szolgálat Facebook oldalán is olvasható, most mi is leközöljük.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem SZAKMAI háttérintézmény.

Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát.

Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ. A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

A fenti állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi vezetőinek nevében adtuk:

Szűcs Mihály – nemzetközi elnökhelyettes

Papp Gabriella – főosztályvezető

Gaál Áron – osztályvezető (ov.)

Berényi Lívia – ov.

Buránszkiné Sallai Márta – ov.

Löwinger Endre – ov.

Balogh Éva – ov.

Hodossyné Rétfalvi Rita – ov.

Konkolyné Bihari Zita – ov.

Dézsi Viktor – ov.

Bötkös Tamás – ov.

Lábó Eszter – ov.

Steib Roland – ov.

Kis-Kovács Gábor – ov.

Csonka Tamás – ov.

Szépszó Gabriella – ov.

Címlapfotó – Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs megbeszélése – Fotó: Kovács Zoltán / Facebook

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Drasztikusan csökken az orvosi ügyeletek száma Budapesten
  by Budapest on 2024-07-23 at 13:05

  A Népszava birtokába jutott információk szerint, drasztikus ellátási reform jön, egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma, ami érinti a kerületünket is. A mostani 23 helyett októbertől Budapesten 13 felnőtt A Drasztikusan csökken az orvosi ügyeletek száma Budapesten bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Mától változik a 28-as, a 28A, a 37-es és a 37A villamosok közlekedése
  by Budapest on 2024-07-20 at 17:12

  Változik a 28-as, a 28A, a 37-es és a 37A villamosok közlekedése szombattól, mivel megkezdődik a Maglódi úton a Kocka utcai és a Kada utcai útátjáróban a villamospálya karbantartása.     Augusztus 4-ig a A Mától változik a 28-as, a 28A, a 37-es és a 37A villamosok közlekedése bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Acél oszlopot is kidöntött a karambolozó autó – videóval
  by Budapest on 2024-07-15 at 05:03

  Összeütközött két személyautó szombat hajnalban Budapest tizennyolcadik kerületében, a Csévéző utca és a Gyömrői út kereszteződésében – tájékoztatta portálunkat a Katasztrófavédelem Az ütközés következtében egy fa és egy acél oszlopot A Acél oszlopot is kidöntött a karambolozó autó – videóval bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Niedermüller Péter – a kormány ködösít
  by Budapest on 2024-07-14 at 14:40

  Még május 15-én egy kormányhatározattal utasította Orbán Viktor két miniszterét, hogy vizsgálják meg egy új rendőrőrs létesítésének és megfelelő számú rendőr biztosításának lehetőségét Belső-Erzsébetvárosban.  Mi egyből felajánlottuk a segítségünket, de A Niedermüller Péter – a kormány ködösít bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Nemzetközi kongresszus az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában
  by Budapest on 2024-07-07 at 14:02

  20 országból érkeztek küldöttek az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában párhuzamosan megrendezett nemzetközi kongresszusra. Jehova Tanúi 2024. július 5–7. között megtartott bibliai oktatási programján 24 793 vettek részt, köztük A Nemzetközi kongresszus az MVM Dome-ban és a Groupama Arénában bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .