OMSZ állásfoglalás

A kormány – mert az – az augusztus 20-ai tűzijáték elmaradásának okát az OMSZ munkájában látta, ezért annak két vezetőjét Palkovics leváltotta. Az OMSZ állásfoglalása az ügyben a Szolgálat Facebook oldalán is olvasható, most mi is leközöljük.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem SZAKMAI háttérintézmény.

Az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát.

Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ. A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani.

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartjuk elengedhetetlenül szükségesnek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

A fenti állásfoglalást az Országos Meteorológiai Szolgálat alábbi vezetőinek nevében adtuk:

Szűcs Mihály – nemzetközi elnökhelyettes

Papp Gabriella – főosztályvezető

Gaál Áron – osztályvezető (ov.)

Berényi Lívia – ov.

Buránszkiné Sallai Márta – ov.

Löwinger Endre – ov.

Balogh Éva – ov.

Hodossyné Rétfalvi Rita – ov.

Konkolyné Bihari Zita – ov.

Dézsi Viktor – ov.

Bötkös Tamás – ov.

Lábó Eszter – ov.

Steib Roland – ov.

Kis-Kovács Gábor – ov.

Csonka Tamás – ov.

Szépszó Gabriella – ov.

Címlapfotó – Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs megbeszélése – Fotó: Kovács Zoltán / Facebook

Budapesti közélet Hangosabban, hogy más is hallja

 • Március 27-én temetik Kárászy Szilvia zongoraművészt
  by Budapest on 2023-03-30 at 09:17

  Március 27-én helyezik végső nyugalomra Kárászy Szilvia zongoraművészt a budapesti Farkasréti temetőben  – közölte a család az MTI-vel hétfőn.     A hosszan tartó betegség után február 22-én elhunyt Kárászy Szilviát, Tahi Tóth László A Március 27-én temetik Kárászy Szilvia zongoraművészt bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Eddig tartott – nevet és célt vált a párt
  by Budapest on 2023-03-27 at 08:58

  Átalakul, helyesebben megszűnik a Párbeszéd Magyarország, már a Facebook oldala sem érhető el. Budapest főpolgármesterét adó párt modernizál, a zöld érdekek mentén szándékozik képviselni szavazóit és alternatívát szeretne mutatni a A Eddig tartott – nevet és célt vált a párt bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Most a felszín következik
  by Budapest on 2023-03-27 at 08:34

  Karácsony Gergely  Most, hogy elkészült az M3-as metró, itt a lehetőség, hogy a felszínt is rendezzük! A metrófelújítás közel 6 éve alatt a pótlóbuszok gyors haladásának kellett prioritást adni. Az A Most a felszín következik bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • Jeles András kossuth és Balázs Béla díjas filmrendező munkát keres
  by Budapest on 2023-03-26 at 23:46

  Jeles András kossuth és Balázs Béla díjas filmrendező munkát keres. Akár fizikait is és nem csal rövid időre, hanem hosszú távon. Ehhez Facebook oldalán is segítséget kért. A 77 éves A Jeles András kossuth és Balázs Béla díjas filmrendező munkát keres bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

 • De mitkeres egy NDK-s varrógép Hidegkúti Horgásztóban?
  by Budapest on 2023-03-24 at 08:11

  Őrsi Gergely Hulladékrégiségeket, köztük NDK-s varrógépet „mágneshorgásztunk” ki a Hidegkúti Horgásztóból és a Paprikás-patakból. Mindig emlékeztetni kell magunkat egyik legfontosabb természeti kincsünk, a víz védelmének fontosságára. A II. kerületben van A De mitkeres egy NDK-s varrógép Hidegkúti Horgásztóban? bejegyzés először Budapesti közélet-én jelent meg.

19210cookie-checkOMSZ állásfoglalás

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .