Vajon Keresztelő Szent János fogyasztott-e bogarakat?

Szárnyas Hangya

Pusztulatig tolják a rovarevés nem keresztényi és nem is emberi mivoltját, aztán hirtelen kiderül, hogy jé! Keresztelő Szent János is fogyasztott rovarokat. Sőt!

A Biblia szerint Szent János, aki a Jordán folyó mellett prédikált és keresztelt, rovarokat evett. Pontosabban, a Máté evangéliuma (3:4) szerint János „sáskát és vad mézet evett.” Ez a részlet János asketikus életmódját és a pusztában töltött időszakát hivatott szemléltetni.

A sáska ebben a kontextusban valószínűleg a tücsökféle rovarok egy csoportjára utal, amelyek az ókori Közel-Keleten gyakori élelmiszerek voltak. A zsidó törvények (például a Leviticus (Leviták) könyvében találhatóak) szerint bizonyos típusú sáskák fogyaszthatók voltak, így János étrendje összhangban állt a zsidó étkezési előírásokkal. A „vad méz” pedig a természetes módon előforduló mézre utalhat, amit a környező vadonból gyűjtöttek.

Akkor most mi a teendő?

Amikor a agrár góré azt meri mondani, hogy:

„Rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje, föllazítják, elavult, üldözendő, van helyette más: ilyen másság, olyan másság, étkezésben is… az ember elveszíti az igazodási pontot. Mert még akik nem vallásgyakorlók, nem templomba járók, azok is a keresztény kultúrkör szabályai szerint élnek, élünk. Mert tudjuk, hogy mi az, hogy húsvét, mi az, hogy karácsony, mi az, hogy vasárnap, mikor van reggeli, ebéd és vacsora, de más kultúrákban ez teljesen máshogy van. És ez a kultúrkör szabályozza azt is, hogy mit eszünk meg. Mondjuk a mohamedán nem eszi meg a disznóhúst, a keresztények pedig elfogyasztják a disznóhúst. Ha jól meg van tisztítva, jól van tartva a disznó, akkor elfogyasztjuk. Ez nem mindenhol törvényszerű, más népeknek más szokásaik vannak, ezt tartsuk tiszteletben” 

Akkor a magyar ember nem is keresztény. Persze ez így erős csúsztatás lenne, de miért nem tenném, ha ott fent folyamatosan csúsznak.

READ  Huszadjára sem értem

A rovarbizniszt pedig Soros Györggyel egy körbe tartozó hollywoodi hírességek finanszírozzák, hogy így hozzák létre a sorosi embertípust.

No akkor fogd meg a sörömet!Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .