Munkamegállapodás Európai Ügyészséggel

A Legfőbb Ügyészség megegyezett az Európai Ügyészséggel a kölcsönös együttműködésről és az információcseréről. Magyarország az első olyan uniós ország az uniós ügyészségből kimaradók közül, amely ilyen egyezséget kötött a luxemburgi szervezettel – írja az euronews.com

A nyomozások és vádemelések hatékonyságáért munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség (EPPO) az együttműködés és az információcsere kereteit.

A nyomozások és vádemelések hatékonyságáért munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség (EPPO) az együttműködés és az információcsere kereteit.

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt is tudatta: Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.


Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videokonferencián egyeztetett Laura Codruta Kövesivel, az Európai Ügyészség főügyészével az európai és a magyar ügyészség együttműködéséről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni – emlékeztetett az ügyészség.


Az elkészült munkamegállapodást az Európai Ügyészség nevében Laura Codruta Kövesi európai főügyész, a Legfőbb Ügyészség képviseletében pedig Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.
A megállapodás kitér a bűnügyekben folyatott kooperációra és az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására.

Hirdetés

Ágyi poloska irtás Budapest és Pest megye területén garanciával, környezet barát eljárással


Magyarország ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is „ezen jogi intézmények használatával fordul” a magyar ügyészségekhez – írták.

Úgy fogalmaztak: a felek

„a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét”.


Megállapodtak abban is, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az európai főügyész és a magyar legfőbb ügyész között találkozókat, valamint egyéb értekezleteket.

További hírek

READ  Leáll a kecskeméti Mercedes gyár


Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik a megállapodás alapján, és a konferenciákra, szemináriumokra és hasonló rendezvényekre kölcsönösen meghívhatják egymást – olvasható a közleményben.


Az Európai Ügyészség a tervek szerint idén kezdi meg a munkáját 22 uniós tagállam részvételével. A szervezet célja az, hogy az uniós költségvetéshez kapcsoló visszaéléseket felderítse. Ehhez olyan jogköröket is, amelyekkel a résztvevő tagállamokban önállóan is eljárhat. Magyarország korábban jelezte, nem kíván csatlakozni az Európai Ügyészség szervezetéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .