Vádat emeltek a szerb embercsempész ellen

Vádat emeltek két szerb férfi ellen, aki egy teherautó zárt, szellőzés nélküli rakterében hatvan illegális bevándorlót akart a szerb-magyar határ közeléből Nyugat-Európába szállítani – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

    Schmidt Gábor sajtószóvivő közölte: a két férfit minősített embercsempészéssel vádolja a Kecskeméti Járási Ügyészség. A vádirat szerint egyikük tavaly december 19-én Kisszállás térségében egy személyszállításra alkalmatlan teherautó rakterébe vett fel hatvan szír és afgán határsértőt. A gépkocsi szellőzés nélküli rakterében nem voltak ülések, sem víz és élelmiszer, az ajtaját pedig belülről ki sem lehetett nyitni.
    A másik férfi személyautóval úgynevezett előfutóként hajtott a teherautó előtt az M5-ös autópályán. Az embertelen körülmények között utazó illegális bevándorlók Kecskemét térségében dörömbölni kezdtek, mivel elfogyott a raktérben a levegő.
    Az embercsempészek letértek a sztrádáról, Lajosmizsén megálltak és kiengedték utasaikat, akik szétszéledtek a városban, majd a teherautót hátrahagyva az előfutó autóval elmenekültek.
    A rendőrök a határsértőket a helyszínen, a két szerb férfit pedig később Mórahalmon fogták el.
    Az ügyészség a két sofőrt sanyargatással elkövetett embercsempészéssel vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint a kiutasításukat kérte a Kecskeméti Járásbíróságtól.

Előzmények

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr Főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának járőrei – a  Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – egy gépjárművet ellenőriztek az M5-ös autópálya 67-es kilométerénél, Lajosmizse térségében 2021. október 25-én 16 óra 40 perckor.

A német rendszámú gépkocsit egy 38 éves szerb férfi vezette. Rajta kívül a járműben négy külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat. A férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A sofőrt a rendőrök előállítják, és ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítanak. A szerb állampolgárt kihallgatását követően a nyomozók őrizetbe veszik és kezdeményezik letartóztatását.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írta a police.hu

READ  Európára is kihat a keleti háború

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Ha érdekel a téma látogass el az oldal témába vágó Facebook csoportjába

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .