Aszteroidának ütköztettek egy űreszközt A NASA emberei – videóval

A NASA két nagy űrtávcsöve, a James Webb és a a Hubble űrteleszkóp is felvette azt a egyedülálló pillanatot amikor a NASA beleirányított egy a földtől 11 millió kilométerre lévő aszteroidába egy űrjárművet. 

2022. szeptember 26-án 19 óra 14 perckor a DART szándékosan beleütközött Dimorphosba, a Didymos kettős kisbolygórendszerében található aszteroidaholdba. Ez volt a világ első tesztje a kinetikus becsapódást mérséklő technikával, amelynek során egy űrszonda segítségével eltérítettek egy aszteroidát – amely természetesen nem jelent veszélyt a Földre – és módosították az objektum pályáját. 

A DART egy teszt a Föld megvédésére a potenciális aszteroida vagy üstökös veszélyei ellen.

A Webb és a Hubble együttes megfigyelései lehetővé teszik a tudósok számára, hogy ismereteket szerezzenek a Dimorphos felszínének természetéről, arról, hogy mennyi anyagot lökött ki az ütközés, és az mennyire volt gyors. 

A hajszálpontos ütközés után, amely alig 17 méterrel kerülte el a 163 méter átmérőjű aszteroida középpontját, most természetesen mindenki arra vár, hogy a részletes adatok megerősítsék a kísérlet hatásosságát. 

READ  A Voyager 1

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .