Erdő Péter: látható volt, hogy az emberek szeretik a szentatyát

Ferenc pápa vasárnapi budapesti látogatásán látható volt, hogy az emberek szeretik a szentatyát – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

    Erdő Péter azt is kiemelte: Ferenc pápa örömét fejezte ki, hogy majd’ két év szünet után ilyen nagyszámú hívőközösséggel találkozhat, s azt mondta, érzi az emberek szeretetét.


    Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szeptember 5-én kezdődött Budapeten. Az egyhetes katolikus világesemény záró szentmiséjét szeptember 12-én Ferenc pápa mutatta be a Hősök terén. Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke vasárnap este az M1-en azt mondta: a kongresszus zárómiséjén több százezren vettek részt Budapesten.
    Erdő Péter az M1-en hétfőn részletesen ismertette Ferenc pápa budapesti programját.

Elmondása szerint érkezésekor – a szoros program miatt – a repülőtéren nem volt külön köszöntőbeszéd, de Ferenc pápa szeretettel üdvözölt mindenkit. Innen a Szépművészeti Múzeumba mentek, ahol az állami vezetőkkel találkozott a szentatya.
    Ezután a pápa a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival találkozott. Erdő Péter azt mondta: Ferenc pápa nagy mértékben eltért a leírt szövegétől, testvéri hangnemben beszélgetett Veres Andrással, az MKPK elnökével.
    Ezt követte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel, majd a hívő közöségekkel való találkozás. A bíboros elmondta, hogy a pápamobilon tett budapesti körutazása során két kisgyermeket is megáldott. A menetben sokféle zászló volt látható, köztük cseh, lengyel, mexikói, ecuadori, argentin is – jelezte Erdő Péter.


    A bíboros azt mondta, a rendezvény végeredménye „egy tiszta katarzis”: „Jézus velünk van”, reményt ad és értelmet az életnek minden nehézség között. Olyankor is, amikor az egész emberiség problémát, fenyegetést lát például a környezet pusztulása, a klímaváltozás, a gazdaság működése területén. Sok kérdés merül fel, amelyekre még nem látni a választ – hangsúlyozta Erdő Péter, hozzáfűzve: „azt tudjuk, hogy Krisztus velünk van, hogy Isten szeret minket, és hogy nekünk egymás iránt is szeretettel kell lenni”.


    Kijelentette: nem mellékes, hogy az emberek összetartó közösségként próbálnak szembenézni ezekkel a problémákkal, vagy pedig „acsarkodva”. „Ha ezt az érzést magunkévá tudjuk tenni”, az mindenki számára „kegyelmi ajándék” – fogalmazott Erdő Péter az M1-en.

READ  MŰÉRTŐK 3 - Bánó András riportkönyv bemutatója

Vélemény?

[Fancy_Facebook_Comments]

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .