Lengyelország személyszállító katonai repülőgépekkel menekíti ki állampolgárait

Lengyelország az Izraelben tartózkodó állampolgárainak kimenekítésére készül, C-130 Hercules típusú katonai személyszállító repülőgépeket küld értük – jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter vasárnap az X közösségi felületen (korábban Twitter).

    Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a közösségi médiában azt írta: a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren összegyűlt lengyelekért néhány órán belül indul a gép.
    Andrzej Duda lengyel elnök korábban a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a palesztin szélsőséges Hamász szervezet fegyveres akciójában lengyelek nem sebesültek meg.
    Azon kérdésre, vajon az Izraelt ért támadásokkal összefüggő jelenlegi közel-keleti helyzet nyomán a globális figyelem elfordul-e Ukrajnától, Duda elmondta: mindez „biztosan kedvező Oroszország számára, az ukrajnai orosz agresszió számára”, az izraeli helyzet magára vonja a világ figyelmét.
    Lengyelországnak a saját érdekei, saját biztonsága szempontjából kell értékelnie a közel-keleti helyzetet – húzta alá Duda. Azon aggodalmának is hangot adott, hogy a legújabb fejlemények növelik az Európára nehezedő, a Közel-Keletről induló migrációs nyomást.
    Az Izraelt ért támadásokról a lengyel elnök vasárnapra virradóan Jichák Hercog izraeli elnökkel beszélt telefonon, az egyeztetésről elmondta: együttérzését fejezte ki, és felajánlotta a humanitárius segítségnyújtást az izraeli félnek.
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .