Rendőrségi hírek

MISMED akció a hamis gyógyszerek ellen

Az Europol támogatásával 2019. október 15. és 18. között zajlott le a hamis gyógyszerek elleni MISMED akció. A kezdeményezésben 11 európai ország (Belgium, Ciprus, Görögország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Egyesült Királyság), az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (US DEA), Bosznia-Hercegovina, és az Európai Csalás-elleni Hivatal (OLAF) vett részt, és fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrend-kiegészítők, és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon.

A művelet idejére – az azonnali reagálás hatékonyságának növelése érdekében – az Europol Hágai központjában egy koordinációs központot állítottak fel. A résztvevő országok, illetve szervezetek a műveletben hat szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, 112 házkutatást tartottak, 48 személyt vettek őrizetbe (Ciprus, Finnország, Franciaország, Magyarország, Portugália, Spanyolország, Egyesült Királyság), lefoglaltak összesen kb. 34,5 millió egység gyógyszert, amelynek az értéke hozzávetőlegesen 2,6 millió euró volt.

A legnagyobb mennyiségben lefoglalt gyógyszer egy része olyan készítmény volt, amelyet jellemzően metamfetamin előállítására használnak, illetve ún. pszichotróp gyógyszerek (altató, nyugtató) voltak. Előfordult olyan eset is, amelynél a lefoglalt szer eredeti volt – nem hamis, hanem kórházból, gyógyszertárból ellopott –, és ezt csempészték különböző országokba, vagy kínáltak eladásra az interneten. A lefoglalt készítmények között néhány ezer bizonyult hamisnak.

A gyógyszerek hamisítása, illetve az azzal való visszaélés komoly és egyre nagyobb méreteket öltő probléma, ezért azt európai szinten szükséges kezelni. A szervezett bűnözői csoportok növekvő mértékben fordulnak a gyógyszerhamisítási tevékenység felé, tekintettel arra, hogy igen alacsony a bűncselekmény miatt kiszabható büntetési tétel, de jelentős anyagi hasznot eredményez.

Magyarországon az öt napig tartó műveletben a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vett részt, de a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület is szerepet vállalt. Az ötnapos akció eredményeképpen a rendőrség 5,5 millió forint értékben, közel 10 000 egységnyi gyógyszert foglalt le, egy szervezett bűnözői kört számolt fel, és 3 személyt vett őrizetbe.

A Magyarországon lefoglalt szerek többsége – az európai adatokkal ellentétben – a doppingszerek közé volt (anabolikus szteroidok, hormonok) sorolható. Ugyanakkor tavaly hazánkban is nagy mennyiségű olyan gyógyszert foglalt le a rendőrség, amelynek a hatóanyaga metamfetamin előállítására alkalmas.

Ezt is olvassa el!
Megtörtént. Ideje intézkedni

Szinte borítékolható volt, hogy előbb, vagy később, de baleset részese lesz egy olyan járműszerelvény, amelyek már több tucat számra szeli Éredekel

Telefirkálta a falat. De még ha szép lenne

Százezer forintos kár egy graffiti miatt. A kiskunhalasi rendőrök befejezték a fiatalkorú gyanúsított ügyének vizsgálatát. Az egyik kiskunhalasi társasház közös Éredekel

Illegális migránsokat tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2019. október 29-én 23 óra 25 perckor Csátalja külterületén 16 külföldit tartóztattak fel. Éredekel

Több éves holtestet találtak Pápán

Egy csaknem két évvel ezelőtt meghalt idős nő holttestét találták meg egy pápai családi házban, az ügyben büntetőeljárás indult - Éredekel

Érdekel minket az ön véleménye is