Olaszország – A embercsempészek okozták a tragédiát

Az olasz hatóságok nem késtek a mentéssel, a hajótragédiát az embercsempészek okozták – hangoztatta Matteo Piantedosi belügyminiszter parlamenti felszólalásában, melyben a sok halottat követelő calabriai hajószerencsétlenség részleteiről számolt be kedden.

    Matteo Piantedosi elmondta, hogy a február 26-án történt balesetben hetvenketten vesztették életüket, és nyolcvanan élték túl a hajószerencsétlenséget.
    A Törökországból indult csoportban afganisztáni, pakisztáni, szíriai, szomáliai és palesztin személyek voltak. Három hajótöröttet – török és pakisztáni állampolgárokat – emberkereskedőként azonosítottak, és őrizetbe vettek. Egy korábban szintén letartóztatott férfiről kiderült, hogy nem tartozott az emberkereskedők közé.
    A belügyminiszter információi szerint a hajó már kétszáz méterre volt a szárazföldtől, amikor az emberkereskedők meglátták a parti fényeket, és azt hitték, a rendőrség várja őket. Ezért a viharos tengeren hirtelen manővert hajtottak végre, amitől a hajó homokpadra futott és kettétört.
    Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent értesülésekkel ellentétben nem kaptak előzetes értesítést a bajbajutott hajóról a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség járőrrepülőgépétől. Hozzátette: az olasz hatóságok az eddigi gyakorlat szerint mindent megtettek az emberéletek mentése érdekében. Elutasította az ellenzéki pártok vádjait, miszerint késleltették volna a mentési műveleteket.
    A belügyi tárca vezetője úgy vélte, a Giorgia Meloni vezetésével októberben felállt kormány visszahelyezte a migrációt az olasz és európai politikai agenda középpontjába. Kifejtette, a Meloni-kormány azon dolgozik, hogy véget vessen a calabriaihoz hasonló tragédiáknak. Megjegyezte, hogy a migráció egyik fő mozgatóerejének az illegális bevándorlást működtető bűnszervezetek számítanak.
    Mint hozzátette, belügyminisztersége alatt, október utolsó hetétől a hatóságok az Olaszországhoz tartozó úgynevezett kutatási és mentési tengeri övezetben (Search and Rescue, SAR-zóna) több mint négyszáz esetben léptek fel, és több mint 24 ezer embert mentettek.
    Giorgia Meloni miniszterelnök bejelentette, hogy csütörtökön a baleset helyszínén, Steccato di Cutróban tartják a kormányülést. Szombaton ugyanott a baloldali pártok és szervezetek, szakszervezetek tartanak demonstrációt az emberéletek mentése mellett.

READ  Újabb 11 határsértő Ásotthalomnál

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .