Tovább tart a fegyverteszt a két nagyhatalom között

Tovább tart a fegyverteszt a két nagyhatalom között, melyet tulajdonképpen fegyverzeti szempontból USA és Oroszország vív. A hírek továbbra is ellenmondanak egymásnak.

Az MTI jelentése szerint….

Oroszország eddig egyetlen HIMARS rakétarendszert sem tudott megsemmisíteni, amelyet az Egyesült Államok küldött Ukrajna megsegítésére a jelenleg folyó háborúban

– jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Newsweek című hetilap közlése szerint.

    Milley a lap szerint egy minapi sajtónyilatkozatban azt mondta, hogy „az ukránok nagyon hatékonyan kezelik ezeket a nagy pontosságú fegyvereket az (orosz) célpontok ellen.”
    Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) korábban azt közölte, hogy a HIMARS-rendszerek „jelentős hatást gyakorolnak a frontvonalon történő eseményekre” Ukrajnában


    Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője viszont a pénteki orosz hadijelentést ismertetve arról beszélt: az orosz hadsereg négy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt,

valamint egy hozzá tartozó szállító és töltőberendezést semmisített meg nagy pontosságú fegyverekkel július 5. és 20. között Ukrajnában.


    Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a hét közepén bejelentette, hogy az Egyesült Államok további négy M142-es típusú HIMARS rakétarendszert küld Ukrajnának, ezzel összesen 16-ra növelve az ilyen fegyverzetek számát.


    A miniszter azt is elmondta, hogy az amerikai kormányzat a rakétaindító rendszerek mellett hamarosan további HIMARS-rakétákat is szállít Kijevnek, valamint „nagy pontosságú, távvezérelt tüzérségi rakétákat, taktikai katonai járműveket és egyéb olyan felszerelést, amelyre nagy szüksége van az ukrán hadseregnek”.


    Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Newsweek magazinnak azt mondta, hogy az orosz katonai erők „pánik üzemmódban” vannak, amióta a HIMARS rendszerek megérkeztek Ukrajnába.

Az Egyesült Államok 2022. május 31-én jelentette be, hogy HIMARS rendszereket szállít Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni katonai támogatásként. Ennek keretében Ukrajna M142 típusú indítójárműveket és M31 GMLRS rakétákat kapott. 2022. június 1-jén érkezett meg Ukrajnába az első négy egység kiképzési célokra. Olekszij Rezníikov ukrán védelmi miniszter 2022. június 23-án jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába az első HIMARS rendszerek. Másnap, június 24-én az Egyesült Államok további rendszerek ukrajnai szállításáról adott ki tájékoztatást. Az eszköz első ukrajnai harci alkalmazásáról június 24-én jelentek meg az első híradások, amikor két indítóberendelésből kétszer hat darab rakétát indítottak.

A fegyverrendszer elsősorban egy hat indítótubusos konténert tartalmaz, melyben alkalmazható az M270 összes, 227 mm űrméretű rakétatípusa (annak fele javadalmazását képes a HIMARS hordozni). Indítási képessége egyes, kettes, négyes, vagy hatos sorozatban lehetséges. A járművön alkalmazható még az ATACMS rendszer egy indítótubusa is, valamint integrálási és indítási kísérleteket hajtottak végre az AMRAAM szárazföldi indítású változataival is.

READ  Szegényített urán tartalmú lőszert is ad Nagy Britannia az ukrán hadseregnek

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .