Mi történt Bolíviában 1980. június 1-én?

Bolíviában most nyugalom van, de mi történt több mint 30 évvel ezelőtt? E cikk 1980-ban jelent meg a Népszabadság hasábjain. Hogy mi most ezt meg tudjuk mutatni az olvasóinknak, nagy szerepe van az arcanum.com Digitális Tudománytárnak.

Teljes készültségben van a bolíviai hadsereg, és vezetői kinyilvánították, hogy „készek beavatkozni az ország politikai életébe”.

Hírügynökségi jelentések szerint az országban újabb katonai puccs veszélye fenyeget, főként azért, mert a hadsereg irányítói mindenáron meg akarják védeni Hugó Banzer tábornokot, Bolívia volt diktátorát, aki ellen államfői tevékenysége során elkövetett visszaélések vádjával képviselők egy csoportja pert akar indíttatni.

A jobboldali tábornokok ezt „a hadsereg lejáratásának és a katonai intézmények elleni támadásnak” próbálják beállítani, és azzal fenyegetőznek, hogy bíróság elé állítják a képviselőket. A hadseregnek az ország belpolitikájába való beavatkozása elleni tiltakozásul Hernan Siles Zuazo, Bolívia volt köztársasági elnöke éhségsztrájkba kezdett.

A volt államfő egyébként maga is indul a június 29-i választásokon, amelyeknek közeledtével mindinkább fokozódik a politikai feszültség az országban.

(AFP)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .