Azt mondja a Fidesz, hogy…

Megosztás

Arató Gergely országgyűlési képviselő DK

Azt mondja a Fidesz, hogy „az európai és a magyar baloldal miatt nem jön az uniós pénz, és nem kapnak a tanárok béremelést „.

Tisztázzunk néhány dolgot:

  • A mostani helyzet kialakulása egyértelműen a Fidesz felelőssége. 12 év alatt az Orbán-kormány eljátszott minden bizalmat, elvesztette minden szövetségesét, elszigetelődött. Az Európai Parlament képviselői jobbról, középről és balról egyformán támogatták a magyar kormányt elmarasztaló döntést. Orbán már csak a hasonlóan megvetett és elszigetelt szélsőjobbon talál magának támogatókat.
  • Az Európai Unió különböző felelős testületeinek nem Magyarországgal van bajuk, hanem a magyar kormánnyal. Az uniós intézmények nem elvenni akarják a Magyarországnak járó támogatásokat. Éppen azért kötik feltételekhez vagy adnák inkább az önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a támogatást, hogy ez a pénz a magyar polgárokhoz jusson el.
  • Kezdettől mondtuk, hogy lejárt a pávatánc ideje. A 17 pont formális kipipálása, a kényszeredetten benyújtott látszattörvények nem lesznek elégségesek, érdemi lépések kellenek a jogállam helyreállítására, a korrupció letörésére. Hogy ne kelljen túl sokat gondolkodniuk, az Árnyékkormány ki is dolgozta és benyújtotta az érdemi változások tervezetét, többek között az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. A Fidesz napirendre sem volt hajlandó venni ezeket. Újra fontosabb volt nekik a saját zsebük, mint az ország érdeke. Ezért tartunk itt.
  • Az oktatás nemzeti hatáskör, ezért a pedagógusbéreket a magyar költségvetésből kell rendezni. Az unió időlegesen adhat ehhez támogatást, de a gyerekeink és az ország sorsa nem múlhat ezen. Ezen túl 2015-ben, amikor megszegték az értékálló pedagógusbérekre tett ígéretet, még ömlött az uniós pénz és jól ment a gazdaságnak is. Nem a lehetőség, hanem a szándék hiányzott, és ez most sincs másképp.

Az, hogy a uniós pénzek késnek, már eddig is hatalmas károkat okozott Magyarországnak a Fidesz hibájából. Akkor lesz garancia az európai támogatásokra, ha a magyar kormány végre nem baleknek, hanem partnernek tekinti az európai közösséget. Ha erre a mostani kormány képtelen , akkor majd a következő.

READ  Értesítés Újpest középtávú településfejlesztési dokumentumának jóváhagyásáról

Kép: Arató Gergely (b) és Mustó Géza egy közmeghallgatáson Kőbányán. Kép forrása Arató Gergely Facebook oldala

Forrás: Budapesti közélet

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .