Hatékonyabb vízfelhasználást tesz lehetővé a Kerex-Óbuda Kft új fejlesztése

A KEREX-Óbuda Kft. a nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs alap keretében kiírt, „2018-1.1.1-MKI-2018-00063” című pályázaton vissza nem térítendő támogatást nyert, melynek keretében megvalósításra kerül a „Vízmegtakarítást eredményező biológiai „téliesítési” technológia fejlesztés az úszómedencék üzemeltetésében” című projektje.

A projekt célja egy vízmegőrzést célzó biológiai téliesítési technológia kifejlesztése. A fejlesztés során a közösségi és magán fürdőmedencék vízének állapotának ellenőrzése zajlik a téli időszakban, az ún. téliesítést követően. A téli leállást követően a medencék vizének hasznosítása nem megoldott, leggyakrabban a szennyvízcsatornába vagy az esővízcsatornába kerül. Ez egy családi ház esetén nagyságrendileg a család éves vízfelhasználásnak megfelelő vízmennyiség ismételt kidobását jelenti, ami gazdaságilag érthetetlen, környezetvédelmi szempontból pedig elfogadhatatlan.

Egy eddigiektől eltérő rendszerű/módszerű téliesítési technológia, a téli időszakban szükségszerűen tárolt víz újrahasznosíthatóságát eredményezheti. Ez az üzemeltető számára gazdasági előnyöket ígér, összességében pedig víztakarékosságot eredményez, amely környezetünk védelmét szolgálja. Vegyszerekkel történő, kémiai módon történő vízkonzerválás következménye, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők a medencékben tárolt vizet leengedik és a fürdési szezont új, tiszta, gyakorlatilag hálózatról feltöltött ivóvízminőségű vízzel indítják.

Fizikai módon – folyamatos szűrés-forgatással és hőmérséklet szabályozással – történő vízvédelem a téli időszakban költséges. Más területeken – például talajjavítás, szennyvízkezelés, levegőtisztítás, hulladékgazdálkodás – már kipróbált biológiai tisztítás, az uszodatechnika téliesítési technológiájában nem ismert, alkalmazásának eredményéről nincsenek információk sem hazai, sem nemzetközi irodalomban. Az élőszervezetek – makro-és mikroszkopikus élőlények, enzimek, gombák – alkalmazása, bonyolult lebontó és építő, vagy szintetizáló mikrobiális folyamatokat eredményez.

A biológia rendszerek társadalmi megjelenése elfogadott, a kihasználtsága növekszik. Ez a módszer az uszodatechnikai alkalmazásoknál megjelent, de csak a fürdési időszak víztisztításában, ezzel csökkentve vagy megszüntetve a vegyszerek alkalmazását (ún. fürdőtavak, természetes medencék). Tudatos, mérési eredményekkel igazolt, vízminőségi paraméterekre alapozott biológiai, biokémiai módon történő téli vízkonzerválásra nincs példa sem a hazai, sem a nemzetközi gyakorlatban. Több mint 120 fürdőmedencénél, 24 hónapon keresztül történő monitorozás, kategorizálás, technológia tesztelés és kiértékelés, a biológiai téliesítési technológia kialakítását, fejlesztését és elterjedését eredményezheti. A tulajdonosoknak és/vagy üzemeltetőknek ez közvetlen gazdasági megtakarítást jelent (medencénként 25-50 eFt/év), környezetvédelmi szempontból pedig fenntartható vízfelhasználást (medencénként átlagosan 35-40 m3 vízmegtakarítás).

READ  A forró gőz hatásos az ágyi poloskára?

A kísérlet alapján kapott vízminőségi paraméterek olyan statisztikai adathalmazt jelentenek, amelyek alátámaszthatják a szabványokban lévő frissvízigény felülvizsgálatát. Figyelembe véve a magyarországi közfürdők számát, a turisztikai vonzerőt jelentő wellness részlegek mennyiségét és felszereltségét valamint a magánmedencéket (beleértve a nagyáruházi kínálatot is) ez egy hatalmas felhasználói kört érintő technológiafejlesztés. A hatása viszont még ennél is nagyobb jelentőségű: következményként a szennyvíztelepekre tavaszi időszakban érkező kevesebb „szennyvíz” hatékonyabb üzemelést és javuló vízminőségi paramétereket eredményezhet az elfolyó vizeknél; a városgazdálkodás vízellátást könnyebben lehet optimalizálni; a megtakarított víz felhasználása a növénytermesztés vagy a kertészet területén terméshozamok növekedését eredményezheti. A technológiafejlesztés minden országban az előbb felsorolt előnyöket hozhatja, ahol a földrajzi elhelyezkedés nem teszi lehetővé a kültéri medencék egész évi folyamatos használatát.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.