Közelgő államcsőd?

Karácsonyi osztogatás, kölcsönökből támogatott nyugdíj kiegészítés és még sok egyébnek is köszönhető, hogy a kormány már azon gondolkodik, hogyan hozza össze, az államháztartás hatalmas hiányát.

Az RTL információi szerint a kormány jövőre több mint 700 milliárdos megszorításokra készül.

Többek között budapesti egészségügyi beruházásoktól és az új paksi atomreaktorokért felelős cégtől vonnak el forrásokat a költségvetési hiány csökkentése céljából.

Az rtl.hu is beszámolt arról, hogy a kormány „egyes állami beruházások átütemezésével” 755 milliárd forint megtakarítást tervez a jövő évi költségvetésben, hogy a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítsa. A 2022. évi hiánycél csökkentéséről és az ennek eléréséhez szükséges intézkedésekről című határozat és melléklete szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben, a mellékletből pedig tételesen kiderült, hol faragná le a kiadásokat a kabinet. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb tételről bövebben:

A rendeletben rögzített tételek végösszege egyébként csak 605 milliárd forint. Varga Mihály pénzügyminiszternek egy hónapon belül kell javaslatot tennie, honnan lehet lefaragni a hiányzó 150 milliárdot. Ez amúgy azt is jelenti, hogy hiába a kormányrendelet 550 milliárd forint elvonásának forrását továbbra sem ismerjük.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .