Közélet

Honnan tudja a miniszter asszony?

A miniszterelnök Brüsszelben éppen azt bizonygatja, hogy nincs itt semmi látnivaló, Magyarországon a jogállamisággal minden rendben van, érvényesül a hatalommegosztás elve: a kormány, a Parlament, a bíróságok és az Alkotmánybíróság egymástól függetlenül működő szervek, egyik sem befolyásolhatja a másik munkáját.

De a miniszterei erre a gyakorlatban szinte naponta rácáfolnak. Íme, az élő példa:

Az elmúlt hetekben a szakszervezetek kérésére az ellenzéki pártok közös beadvánnyal éltek az Alkotmánybírósághoz azok ellen a kormányzati intézkedések ellen, amelyek tovább korlátozták a munkavállalók jogait a munkáltatókkal szemben, tovább fokozva a dolgozók kizsákmányolását és kiszolgáltatottságát.

Közös alkotmánybírósági beadványunkat véleményezte az Innovációért és Technológiáért felelős miniszter, s a napokban levelet írt Varga Judit Igazságügyi Miniszter Asszony is.

Az ő véleményének azonban van egy nagyon különös pontja.

A mellékelt leveléből kiderül: Varga Judit nem az Alkotmánybíróságnak, hanem egy meghatározott bírónőnek írt.

 

Katt a képre

Vajon honnan tudja a miniszter asszony azt a nem nyilvános információt, hogy ki az adott ügy előadó alkotmánybírája, amikor ezt sem maguk a beadványozók, azaz az ellenzéki pártok, sem az érintettek, azaz a szakszervezetek nem tudhatják?

A miniszter asszony egyetlen esetben ismerhetné az előadó alkotmánybíró személyét: ha kifejezetten felkérték volna véleményezésre. Erre azonban az ügy iratai szerint nem került sor.

Függetlennek nevezhető-e ilyen körülmények között az Alkotmánybíróság a kormánytól?

Nem élnek-e vissza a kormány tagjai az alkotmánybírósági beadványok véleményezésének jogával?

De, visszaélnek.

Az amicus curiae („a bíróság barátja”) beadvány ugyanis nem arra szolgál, hogy a kormány beleszóljon az Alkotmánybíróság ítélkezésébe. Olyan indítványozó felek véleményének kifejtésére van fenntartva, melyek az ügy eldöntésében közvetlenül nem érdekeltek, de joguk van a bíróság előtt olyan szempontokat kifejteni, melyeket az ügyben érdekelt felek nem adtak elő.

Itt azonban a kormány kifejezetten érdekelt fél, hiszen az ő indítványára született meg a kizsákmányoló szabályozás!

Rendben van-e ez így?

Szerintem kicsit sem.

Ez a következő nyomós ok, amiért ezt a kormányt 2022-ben közös ellenzéki összefogással le kell váltani, hogy visszatérhessünk a demokrácia és a jogállamiság útjára. A Magyar Szocialista Párt mindent megtesz, hogy ez sikerüljön, és a független hatalmi ágak valóban méltóképpen, függetlenül működhessenek.

Ezt is olvassa el!
Kásler: lehetséges a nevelés-oktatás hagyományos kezdése szeptember 1-jén

Lehetségesnek tartja az emberi erőforrások minisztere a járványügyi adatok alapján, hogy Magyarországon szeptember 1-jén a hagyományos formában kezdődjön meg a Éredekel

Hét év fegyház 108 milliós pénzbírság

Távollétében, többrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés, minősített adatokkal történő visszaélés és más bűncselekmények miatt hét év fegyházra és 108 millió Éredekel

Ha kell, kivizsgálják Demszky dolgait is

Vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására - jelentette be Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) főpolgármester-helyettes szerdai budapesti Éredekel

Koronavírussal fertőződött a DK nyári egyetemének egyik résztvevője

A DK által szervezett nyári egyetem program egyik résztvevőjéről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. A DK közleményben biztosította a részvevőket az Éredekel

0 0 vote
Article Rating
Érdekel minket az ön véleménye is