Honnan tudja a miniszter asszony?

Megosztás
A miniszterelnök Brüsszelben éppen azt bizonygatja, hogy nincs itt semmi látnivaló, Magyarországon a jogállamisággal minden rendben van, érvényesül a hatalommegosztás elve: a kormány, a Parlament, a bíróságok és az Alkotmánybíróság egymástól függetlenül működő szervek, egyik sem befolyásolhatja a másik munkáját.

De a miniszterei erre a gyakorlatban szinte naponta rácáfolnak. Íme, az élő példa:

Az elmúlt hetekben a szakszervezetek kérésére az ellenzéki pártok közös beadvánnyal éltek az Alkotmánybírósághoz azok ellen a kormányzati intézkedések ellen, amelyek tovább korlátozták a munkavállalók jogait a munkáltatókkal szemben, tovább fokozva a dolgozók kizsákmányolását és kiszolgáltatottságát.

Közös alkotmánybírósági beadványunkat véleményezte az Innovációért és Technológiáért felelős miniszter, s a napokban levelet írt Varga Judit Igazságügyi Miniszter Asszony is.

Az ő véleményének azonban van egy nagyon különös pontja.

A mellékelt leveléből kiderül: Varga Judit nem az Alkotmánybíróságnak, hanem egy meghatározott bírónőnek írt.

 

Katt a képre

Vajon honnan tudja a miniszter asszony azt a nem nyilvános információt, hogy ki az adott ügy előadó alkotmánybírája, amikor ezt sem maguk a beadványozók, azaz az ellenzéki pártok, sem az érintettek, azaz a szakszervezetek nem tudhatják?

A miniszter asszony egyetlen esetben ismerhetné az előadó alkotmánybíró személyét: ha kifejezetten felkérték volna véleményezésre. Erre azonban az ügy iratai szerint nem került sor.

Függetlennek nevezhető-e ilyen körülmények között az Alkotmánybíróság a kormánytól?

Nem élnek-e vissza a kormány tagjai az alkotmánybírósági beadványok véleményezésének jogával?

De, visszaélnek.

Az amicus curiae („a bíróság barátja”) beadvány ugyanis nem arra szolgál, hogy a kormány beleszóljon az Alkotmánybíróság ítélkezésébe. Olyan indítványozó felek véleményének kifejtésére van fenntartva, melyek az ügy eldöntésében közvetlenül nem érdekeltek, de joguk van a bíróság előtt olyan szempontokat kifejteni, melyeket az ügyben érdekelt felek nem adtak elő.

Itt azonban a kormány kifejezetten érdekelt fél, hiszen az ő indítványára született meg a kizsákmányoló szabályozás!

READ  LMP: törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát

Rendben van-e ez így?

Szerintem kicsit sem.

Ez a következő nyomós ok, amiért ezt a kormányt 2022-ben közös ellenzéki összefogással le kell váltani, hogy visszatérhessünk a demokrácia és a jogállamiság útjára. A Magyar Szocialista Párt mindent megtesz, hogy ez sikerüljön, és a független hatalmi ágak valóban méltóképpen, függetlenül működhessenek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .