Közélet

Honnan tudja a miniszter asszony?

A miniszterelnök Brüsszelben éppen azt bizonygatja, hogy nincs itt semmi látnivaló, Magyarországon a jogállamisággal minden rendben van, érvényesül a hatalommegosztás elve: a kormány, a Parlament, a bíróságok és az Alkotmánybíróság egymástól függetlenül működő szervek, egyik sem befolyásolhatja a másik munkáját.

De a miniszterei erre a gyakorlatban szinte naponta rácáfolnak. Íme, az élő példa:

Az elmúlt hetekben a szakszervezetek kérésére az ellenzéki pártok közös beadvánnyal éltek az Alkotmánybírósághoz azok ellen a kormányzati intézkedések ellen, amelyek tovább korlátozták a munkavállalók jogait a munkáltatókkal szemben, tovább fokozva a dolgozók kizsákmányolását és kiszolgáltatottságát.

Közös alkotmánybírósági beadványunkat véleményezte az Innovációért és Technológiáért felelős miniszter, s a napokban levelet írt Varga Judit Igazságügyi Miniszter Asszony is.

Az ő véleményének azonban van egy nagyon különös pontja.

A mellékelt leveléből kiderül: Varga Judit nem az Alkotmánybíróságnak, hanem egy meghatározott bírónőnek írt.

 

Katt a képre

Vajon honnan tudja a miniszter asszony azt a nem nyilvános információt, hogy ki az adott ügy előadó alkotmánybírája, amikor ezt sem maguk a beadványozók, azaz az ellenzéki pártok, sem az érintettek, azaz a szakszervezetek nem tudhatják?

A miniszter asszony egyetlen esetben ismerhetné az előadó alkotmánybíró személyét: ha kifejezetten felkérték volna véleményezésre. Erre azonban az ügy iratai szerint nem került sor.

Függetlennek nevezhető-e ilyen körülmények között az Alkotmánybíróság a kormánytól?

Nem élnek-e vissza a kormány tagjai az alkotmánybírósági beadványok véleményezésének jogával?

De, visszaélnek.

Az amicus curiae („a bíróság barátja”) beadvány ugyanis nem arra szolgál, hogy a kormány beleszóljon az Alkotmánybíróság ítélkezésébe. Olyan indítványozó felek véleményének kifejtésére van fenntartva, melyek az ügy eldöntésében közvetlenül nem érdekeltek, de joguk van a bíróság előtt olyan szempontokat kifejteni, melyeket az ügyben érdekelt felek nem adtak elő.

Itt azonban a kormány kifejezetten érdekelt fél, hiszen az ő indítványára született meg a kizsákmányoló szabályozás!

Rendben van-e ez így?

Szerintem kicsit sem.

Ez a következő nyomós ok, amiért ezt a kormányt 2022-ben közös ellenzéki összefogással le kell váltani, hogy visszatérhessünk a demokrácia és a jogállamiság útjára. A Magyar Szocialista Párt mindent megtesz, hogy ez sikerüljön, és a független hatalmi ágak valóban méltóképpen, függetlenül működhessenek.

Olvassa el ezt is
A DK nemmel fog szavazni

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fogja megszavazni a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, ahogy azt sem támogatja, hogy az indítványt Éredekel

LMP: törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát

Nem adhatunk biankócsekket a kormánynak, törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát - mondta vasárnapi online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az Éredekel

Ha nem lesz munka még katona is lehetsz. Akár

Orbán Viktor ma reggeli beszédében a koronavírus járvány esetleges őszi újratámadásán kívül beszélt még a spekulatív manőverekről is, melyek mint Éredekel

Szigorodnak a kéményseprés feltételei

A veszélyhelyzet elrendelése óta meghozott intézkedések az élet számtalan területére hatással vannak. Ezek közvetlenül nem érintik kéményseprőipari szerv működését, illetve Éredekel

0 0 vote
Article Rating
Érdekel minket az ön véleménye is