Nagyot bukott Erdogan

Törökország nagyvárosaiban az ellenzék győzött a vasárnap tartott helyhatósági választásokon, és a legnagyobb ellenzéki párt országos szinten is több szavazatot szerzett a kormánypártnál. Recep Tayyip Erdogan török elnök elismerte a vereséget, és azt ígérte, hogy levonják a tanulságokat – írja az index.hu

A választás előtt Erdogan célként tűzte ki a két ellenzéki nagyváros visszahódítását. Mostanra kiderült, hogy ez a terve kudarcot vallott: mint a BBC írja, Isztambulban Ekrem Imamoglu a szavazatok több mint 50 százalékát gyűjtötte be, és több mint 10 százalékkal győzött a kormánypárt jelöltjével szemben. 

Törökország legfőbb ellenzéki pártja nagy választási győzelmeket aratott Isztambulban és Ankarában

Az eredmények jelentős csapást jelentenek Recep Tayyip Erdogan számára, aki abban reménykedett, hogy kevesebb mint egy évvel azután, hogy harmadik elnöki ciklusát kivívta, visszaszerzi az irányítást a városok felett.

Ő vezette a kampányt a győzelemért Isztambulban, ahol felnőtt és polgármester lett. De Ekrem Imamoglu, aki először 2019-ben nyerte meg a várost, második győzelmet aratott a világi ellenzéki CHP-nek.

Erdogan új korszakot ígért Törökország csaknem 16 milliós nagyvárosában, de Isztambul hivatalban lévő polgármestere megszerezte a szavazatok több mint 50%-át, több mint 11 ponttal és csaknem egymillió szavazattal legyőzve az elnök AK-párt jelöltjét.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .